Focení mobilem ?

20.10.2015 15:39

 

Focení mobilem?

     Ještě před několika málo lety bylo focení mobilním telefonem bráno spíše jako nouzové řešení, nebo chceteli, momentkové focení nevalné kvality :). Fotografie  nebyly dobré a opravdu se dalo říci, že se fotilo jen v nejnutnějších případech. Nešlo tedy vžádném připadě o plnohodnotné focení, či nahrazení kompaktů nebo digitálních zrcadlovek. První mobily měly rozlišení VGA  (kolem roku 2003 např. Sony Ericsson K700) a optika fotoaparátu, dáli se to nazvat optikou, byla tristní. Naštěstí se výrobci mobilních telefonů začali ubírat tímto směrem a začal raketový nárůst tzv. fotomobilů. V roce 2004 již tu byl opravdový fotomobil např. Sony Ericsson K750i, který disponoval fotoaparátem s rozlišením dva megapixely a ve své době to byl nesmírně populární model. Doba a vývoj šel rychle kupředu a najednou se objevil iPhone se svým fotografickým čipem velmi slušné kvality, který na čas slušně zastínil výrobce ostatních fotomobilů. Záměrně dnes nebudu popisovat "hardware" fotografických čipů, protože to není předmětem tohoto článku. Ale proty, kteří se chtějí dozvědět i něco ze soudku "hardware", je zde odkaz mobilenet.cz/clanky/techbox-vse-o-fotoaparatu-v-mobilu-12397 , kde se dozvíte vše o fotoaparátech v mobilu.

     Situace dnešních fotomobilů je ale již zcelá odlišná od prvních VGA čipů a jejich kvalitou fotografií. Dnes již výrobce mobilních telefonů osazují do svých přistrojů co nejlepší optiku skládajících se i z několika optických členů v "objektivu", kterému sekunduje foto čip o rozlišení od 8 MPx do ....23MPx s laserovým autofokusem, xenonovým bleskem a pod.. Např. Sony Xperia Z1, fotomobil již dnes defacto 3 roky starý, stále nabízí 20,7 MPx.  Sony Xperia Z5 dnes nabízí již zmíněných 23 MPx. Ostatní výrobci mobilů nejsou vůbec pozadu.

Složení objektivu Sony Xperi Z1

 

     Dnešní fotomobily nejsou jen dobré na focení. Ale vzhledem k tomu, že dnešní mobily jsou tzv. Smart - chytré, mají svůj operační systém (Android, Win. a pod.), lze tak pomocí výhod těchto systémů fotografie upravovat. CPU dnešních mobilů společně s grafickým adaptérem a pamětí RAM jsou již dnes mnohdy výkonější, než starší notebooky. Proto dnes již můžeme provádět následné úpravy vyfotografovaných scén již přímo v mobilu (což dříve nebylo ani myslitelné). A tak se nám dnes naskýtají další možnosti focení a následné úpravy fotek. Dnes, s dnešními fotomobily, můžete doma klidně nechat svůj kompaktní foťák a můžete slunečnou dovolenou fotit fotomobilem (záměrně píšu slunečnou, protože světelné podmínky hrají stále prim ve kvalitě výsledných fotek fotomobilů). Samozřejmě dnešní fotomobily nedosahují kvalit fotografií zrcadlovek a jejich skel. A to asi ještě hodně dlouho dosahovat nebudou. Dnešní fotomobil je prostě dobrá alternativa ke kompaktům (tam zcela určitě) a také k zrcadlovkám. Kde nechci tahat bágl s fototechnikou, jako jsou objektivy a těla foťáků (dovolená u moře, různé momentky a pod.), si klidně vezmu fotomobil, který nahradí kompakt :) . Pojďme se podívat na možnosti úprav fotek v mobilu.

 

     Na úpravu fotografií přímo v mobilu slouží nejedna aplikace, kterou si můžete stáhnout např. z Obchod Play nebo Win Store včetně "okrájené" verze PhotoShopu. Osobně na úpravu fotek v mobilu používám aplikaci jménem Snapseed.  

Snapseed

     V této aplikaci můžete pracovat s jasem, kontrastem, světly a stíny, saturací, ostrostí a spoustou dalších filtrů obsahující HDR scény, fotorámečky a jiné. Zkrátka je to celkem bohatá aplikace na možnosti úprav fotek a je ZADARMO :D .

 

     A protože vlastním také jeden fotomobil, začal jsem experimentovat s fotografiemi, různými variacemi a úpravami např. i s filtrem HDR přímo v mobilu. Podívejte se, že s fotomobilem jde fotit a pracovat na úpravách fotek stejně dobře, jako v PC nebo notebooku.

 

 

 

 

     Závěrem si dovolím položit několik otázek. Zkoušíte také fotit mobilem a hrajete si v editoru s fotkami? Nebojíte se toho? Nebo jen tak "cvakáte" a "cvakáte" ? Myslíte si, že focení mobilem má budoucnost? Osobně si myslím, že focení mobilem má určitě své místo a má budoucnost. Konec konců o focení mobilem ví své náš přední fotograf Jan Šibík. Kdo ví, co přijde za 10, 15 let v kategorii fotomobilů ;) . Věřím, že vývoj fotomobilů půjde jen a jen k lepšímu  :) .

 

Kamil Nagy