iPhone XR jako foto mobil? Proč ne!

30.12.2018 12:43

iPhone XR jako foto mobil? Proč ne!

 

     Doba opět velmi pokročila od posledního článku o foto mobilech. Je to více jak 2 roky a za tuto dobu mobily urazily opět velký kus cesty. Nejen že mobily fotí dnes opravdu lépe, než kdejaký low end kompakt, ale dnes mají mobily dva a více objektivů a cíl výrobců je jasný. Dělat co nejlepší fotky a snaha nalákat co nejvíce lidí ke koupi.

 

     Podle DxOMark webu a jeho žebříčku nejlepších foto mobilů je patrné, že se náročnost na foto mobily zvyšuje a tím pádem se zvyšuje i skóre. Mobily dnes dokáží dělat bokeh (práce se clonou a rozostřeným  - rozmazaným pozadím) buďto pomocí dvou a více objektivů a nebo díky jednomu objektivu a  propracovanému softwarovému zásahu.

 

     A vzhledem k celé této situaci jsem se rozhodl pořídit si jeden z nejlépe fotících jednookých foto mobilů. iPhone XR! Jeho 12 MP 1 / 2,55 "senzor s 1.4μm - roztečí pixelů , 26 mm f objektivem a  1.8 clonou objektivu, s optickou stabilizací obrazu, fázovou detekcí autofokusu, a duálním tónovým LED bleskem se smart HDR, dokáže dělat opravdu krásné fotky. Pochopitelně má funkci Portrétu, kde dokáže velmi dobře rozmazat pozadí za fotografovanou osobou. Bohužel tato vlastnost funguje „defaultně“ jen v případě fotografování osob – tváří. Jiné objekty,např.zvířata a nebo jiné neživé objekty, neumí zpracovat  a napíše „nebyla detekována žádná osoba“. Konkurence od Google to umí. Ale není potřeba věšet hlavu. Stačí si nainstalovat aplikaci FOCOSitunes.apple.com/us/app/focos/id1274938524?mt=8), která umí naprosto perfektně práci s rozostřeným pozadím s jakýmkoli objektem. Tzn.,že umí fotit cokoli. A vy si můžete nastavovat bokeh podle sebe a jak chcete . A umí toho daleko více. Např. práce s umělým světlem, různými druhy softwarových objektivů a mnoho dalšího. Zatím nejlepší aplikace na bokeh a jeho úpravu pro iPhone XR. Pochopitelně aplikace funguje i na ostatních iPhone s duální čočkou fotpoaparátu. Další nepostradatelnou aplikací k focení na iPhonu je taková aplikce, která umí  manuálně nastavovat hodnoty focení jako jsou expozice, rychlost závěrky, ISO, ostření a další. Takovou to aplikácí je zajisté ProCam 6itunes.apple.com/us/app/procam-6/id730712409?mt=8 ). Recenze na aplikaci ProCam 6 nanjdete zde: jablickar.cz/jak-iphonem-poridit-fotografie-pomoci-dlouhe-expozice/ . Doufám, že iPhoňákům tyto typy na apky pomůžou k lepším a kreativnějším fotkám. 

 

     Chci podotknout, že tento článek není žádnou recenzí na iPhone XR. Toho je plný Internet a fotek iPhone XR. Proto si každý z Vás může najít o iPhone XR co chce. Chci zde hlavně uvést tabulku 13-ti nejlepších foto mobilů současnosti. Jsem zvědav, kam se to vše „pohne“ za další 2 roky.

 

    Jak vidíte, tabulce vévodí Huawei P20 PRO. Aby ne. Jeho tři fotočočky dokáží dělat super fotky. A to zde bohužel není uveden jeho větší bráška Huawei Mate P20 Pro. Za úvahu také  jistě stojí Apple iPhone XS MAX. Chcete li ušetřit nějakou tu korunu, rozhodně se koukněte na Xiaomi MI MIX 3 (vzhledem k poměru cena/výkon). A budete li chtít "jednooký" mobil, pak se poohlédněte na iPhone XR a nebo Google Pixel 3. 

    A co vy? Když si pořizujete mobil, koukáte jen na telefonní funkce a nebo také na kvalitu fotoaparátu? Podle této tabulky, nejlepších současných  foto mobilů, startují ceny minimálně na 14-ti tisících korunách českých. Jste ochotni dát takové nemalé peníze za mobil? Já jsem to byl za svůj iPhone XR ochoten dát hned z několika důvodů:

 

1. kvalita fotoaparátu ,

2. odladěnost systému, dlouhá minimálně 5-tiletá podpora Applu, rychlost systému udávaná CPU A 12 Bionic (AnTuTu benchmark 340 tis. Bodů),

3. pomalejší ztráta ceny na trhu oproti Android telefonům .

 

     Dnes již i levné mobily s Androidem, při dobrém světle , umí dělat celkem hezké a povedené fotky. Schopnost fotoaparátu dělat hezké fotky však značně klesá se ztrátou světla a tím pádem se vznikem velkého šumu a neostrosti ve fotografii. Chcete li dobrý foto mobil, budete si muset opravdu připlatit. A za sebe mohu jen říci, že se to vyplatí a budete mít radost z Vašich fotek.

 

PS: stále platí, že i ty nejlepší foto mobily současnosti se  nevyrovnají průměrné zrcadlovce s pevným sklem ;)

 

Všem přeji dobré světlo. Kamil.