Jak hromadně upravovat fotky? Třeba pomocí programu Zoner Photo Studio

11.07.2011 15:36

Hromadné úpravy fotografií

08.10.2010|Určeno pro: pokročilé
 

Hromadné úpravy jsou jednou z cest, jak rychle upravit větší množství snímků. Program Zoner Photo Studio nabízí funkci hromadný filtr, s jejíž pomocí můžete zautomatizovat několik po sobě jdoucích kroků a výrazně si tak ušetřit čas strávený úpravami snímků.

Hromadné úpravy fotografií

Filtr je vhodné použít v případech, kdy požadujete stejné výsledky u většího množství snímků – jako ideální použité se tedy nabízí například zmenšení snímku, přidání rámečku či zvýšení kontrastu. Naopak pro funkce jako jsou například křivky, či jiné úpravy, kde je třeba pracovat s každým snímkem individuálně, není hromadný filtr příliš vhodný.

Výběr snímků je základ

Ještě než spustíte hromadný filtr, je třeba zvolit snímky, na které jej budete aplikovat. Zde je nutné připomenout základní pravidlo práce s fotografiemi – vždy pracujete s kopiemi originálních snímků. V případě použití hromadného filtru to platí dvojnásob, neboť nedopatřením spuštěný filtr jen stěží zastavíte bez újmy na větším množství snímků. Pokud byste v takovém případě pracovali s originály, nikdy již se nedostanete ke zdrojovým snímkům, které stáhnete do počítače.

Jakmile máte skupinu snímků vybranou, zvolte v menu Upravit|Hromadný filtr (Ctrl+Q), v nově otevřeném dialogovém okně se zobrazí v levém sloupci vybrané snímky, uprostřed je pak náhled původního snímku a vedle něj náhled snímku po úpravách. Rozložení náhledů můžete změnit ikonami vpravo nahoře. Přímo v tomto pracovním prostředí pak můžete zvolit zobrazení histogramu, přepalů či podexpozice. V pravém sloupci jsou zobrazeny vybrané filtry.

Zoner photo studio 13 hromadný filtrRozhraní po spuštění hromadného filtru, vyznačeno je zobrazení přepalů a histogramu a přidávání/odebírání filtrů

Kombinace filtrů

Pro výběr filtrů slouží tlačítko se znaménkem plus vpravo nahoře. Po stisknutí se zobrazí okno přidat filtr, kde najdete necelou padesátku filtrů pro úpravy. Pro výběr označte zvolený filtr a stiskněte OK, postupně tímto způsobem zvolte všechny filtry, které chcete použít. Na pořadí filtrů v tomto okamžiku příliš nezáleží, neboť jejich sled můžete dodatečně změnit. Stejně tak je možné dodatečně jednotlivé filtry vypnout, i když zůstanou v seznamu.

02_Zoner photo studio 13 hromadný filtrKompletní nabídka filtrů, které je možno vybrat z prostředí hromadných úprav

Případnou de/aktivaci filtru provedete pomocí zatržítka, které je umístěno před názvem filtru. Pokud byste chtěli některý z filtrů úplně odebrat, stačí na něj klepnout a zvolit odebrat (tlačítko se znaménkem mínus).

Velmi důležitým krokem je také volba pořadí jednotlivých filtrů tak, aby po sobě logicky následovali. Pokud byste si nebyli jistí, řiďte se vlastní intuicí, Například konverze souboru by měla být vždy na posledních místech, stejně tak doostření snímku by mělo následovat až po jeho zmenšení a podobně. Pořadí zaměníte tak, že opět klepnutím vyberete jeden z filtrů a za pomoci ikon s šipkami jej posunete nahoru či dolů alternativně můžete filtr chytnout myší a přetáhnout na zvolenou pozici.

03_Zoner photo studio 13 hromadný filtrPořadí jednotlivých filtrů můžete kdykoliv změnit, stejně tak je lze libovolně vypínat a zapínat

V okamžiku, kdy budete mít vše vyladěno a nastaveno podle vlastních představ, stiskněte tlačítko aplikovat nebo aplikovat na vše. V prvním případě se aplikují úpravy pouze na obrázek aktuálně vybraný v levém náhledovém panelu. V druhém případě proběhne kompletní hromadná úprava všech vybraných snímků. O průběhu práce jste informováni malým dialogovým oknem s „teploměrem“. Jakmile je práce dokončena, můžete s fotografiemi dále pracovat, ať už v editoru anebo je třeba nahrávat do webové galerie – pro tyto účely je například hromadné změnšení naprosto ideálním pomocníkem.

V případě, že do hromadného filtru nepřidáte přejmenování souborů a zvolíte ukládání do stejného formátu (např. jpg), bude se vás program před každým uložením úprav ptát, zda má soubor přepsat, či přejmenovat. V případě, že máte samostatnou složku s kopiemi upravovaných obrázků, není problém zvolit přepsání a ve složce zůstanou pouze upravené snímky, v opačném případě je vhodné upraveným snímkům přidat koncovku, abyste je posléze rozlišili.

04_Zoner photo studio 13 hromadný filtrPři spuštění hromadného filtru budete dotázáni na přepis či použití jiného jména souboru