Má cenu kupovat nejnovější iPhone 14 Pro, vlastníte-li iPhone 13 Pro?

17.12.2022 11:22

Má cenu kupovat nejnovější iPhone 14 Pro, vlastníte-li iPhone 13 Pro? 

 

To je otázka, na kterou se pokusím, z mého úhlu pohledu, odpovědět. iPhone 13 Pro je perfektní telefon po všech směrech. Fotí a natáčí video opravdu špičkově (více v předešlém článku o iPhone 13 Pro). V čem se tedy liší, a je lepší iPhone 14 Pro? 

 

iPhone 14 Pro má vše, co má starší bráška iPhone 13 Pro. Má však mezi generačně lepší procesor A16 Bionic Hexa-Core, lepší displej (venku 2OOO nitů, HDR 1600 nitů) a lepší profesionální fotosoustavu (48MP hlavní fotoaparát, 12MP ultraširoko­­úhlý fotoaparát, 12MP fotoaparát s teleobjektivem), dále má druhou generaci stabilizace obrazu s posuvem snímače - neskutečně funkční a parádní (konkurenci Apple ujel minimálně o parník), Photonic Engine - je výpočetní fotografická technologie od Apple. Využívá hardware, strojové učení a software k vylepšení vašich fotografií, zejména těch, které byly pořízeny při méně , než ideálním osvětlení. Dále tzv. Akční režim v případě natáčení videa. A to je neskutečná bomba. Při zapnutém akčním režimu můžete s mobilem v ruce běhat, ale obraz je tak úžasně a perfektně stabilizován, že ve výsledném videu „nepoznáte“ , že jste běželi. Opravdu to funguje a funguje to výborně. 

 

Má cenu kupovat iPhone 14 Pro, když máte iPhone 13 Pro? Za mě určitě ANO! Rychlejší odezvy, lepší foťák, lepší video a naprosto „dokonalá“ stabilizace obrazu při natáčení videa. K tomu ještě lepší možnost focení ve tmě s 30 vteřinovou expozicí - světelnější, lepší, více detailů a ostřejší. Fotky i na maximální zoom 15x jsou daleko ostřejší a také detailnější. Displej je lepší s větším jasem. A to vše se počítá. 

 

A na závěr jedno porovnání. Foceno na maximální zoom 15x.  Horní foto je foceno iPhone 13 Pro a dolní iPhone 14 Pro.

 

 

U iPhone 13 Pro je zřetelné "rozpití" detailů a celkově fotka vypadá, jako namalovaná . U iPhone 14 Pro je fotka podstatně více detailnější. Barvy věruhodnější a celkově fotka z iPhone 14 Pro je realističtější a věrnější.  

 

 

Přeji Vám všem krásné a Pokojné Vánoce. A v novém roce 2023 pevné zdraví a spokojenost. 

 

KN.