Návod, jak pracovat se soubory na iPhone

30.12.2018 10:58

Práce se soubory - filmy v iPhone.

 
     Po přechodu z Anroida, který jsem využíval na mnoha zařízení (od Prestigio, HTC Sony až po Xiaomi MI5) na iPhone, který jsem si pořídil právě před všemi androidy (byl to iPhone 3G, kde jsem měl udělaný Jailbreak), jsem hledal možnosti, jak na práci se soubory a hlavně jejich následného zpracování. To, co lze jednoduše na Androidu, nejde na iPhone - myslím tím použití zařízení jako usb klíče. Jak tedy stahovat soubory do telefonu a zpět? Aniž by člověk, např. filmy, musel různě konvertovat pro iTunes - potažmo pro iPhone kvůli kodekům?  Snad vůbec jediná a komplexní aplikce pro iPhone je aplikace "Documents". Je nutné tedy tuto aplikaci nainstalovat (https://readdle.com/documents). Samotná aplikace je prostě perfektní a naprosto nezbytná pro práci s iPhonem. Poté záleží na tom, jakou cestu - způsob nahrávání souborů (např. filmů - zůstanu v tomto popisu u filmů) do iPhonu zvolíte. Buďto cestu kabelem a nebo cestu pomocí transfer wifi. 
 
     První možnost je o poznání rychlejší a stabilnější. A co k ní potřeba?  Budete muset použít k nahrání souborů - filmů iTunes. Po načtení iPhonu v iTunes otevřeme sdílení souborů v iTunes. Tam si najedeme na aplikaci Documents a klikneme na ni a poté přetáhneme do pole vedle vpravo sem veškerý obsah, který chceme mít v iPhonu v aplikaci Documents. 
 
     Druhá možnost je sdílení souborů pomocí Documents přes wifi a PC. Podmínkou je to, že iPhone a PC musí být připojeny ke stejné wifi síti. Poté v iPhonu v Documents v dolní liště najedete na "Services" a zde je možnost wifi transfer. Postupujte podle pokynů. V PC v prohlížeči otevřít stránku https://docstransfer.com/ .  Díky wifi transferu lze tam i zpět kopírovat veškerý obsah. Avšak je to závislé na rychlosti wifi sítě a také její stabilitě. Má zkušenost je taková, že malé soubory jedou v pohodě (např. texty, PDF, knihy do čtečky a jiné). Ale filmy a velké soubory už trvají dlouho. Nic méně jdeto také.
 
Jak na stahování filmů iPhonem? Např. filmy přes Uložto? 
 
     Pomocí aplikace Documents si otevřeme v dolní liště prohlížeč, pomocí něhož přejdeme na stránku Uložto. Zde se můžeme přihlásit, pakliže máte nastaven svůj účet a chcete stahovat rychle. Vyberete si film, nebo jiný soubor a stáhnete jej. Film se "defaultně" stáhne do složky download, ale složku můžete změnit. Odtud můžete film - soubor spouštět a jakkoli s ním pracovat (kopírovat, přemisťovat, mazat, sdílet a další).  Když by se film z nějakého důvodu nepřehrál přímo v aplikaci Documents, film nasdílej te s aplikací VLC (pochopitelně ji musíte mít nainstalovanou v iPhone) a poté ve VLC film spustíte jedna báseň.  
 
Jak ale dostat takto stažený  film z iPhone do PC?
 
      Buďto pomocí wifi transferu, jak jsem popisoval výše. A nebo pomocí iTunes a kabelu, což je otázka chvilky. Film v iPhone, v aplikaci  Documents, přemístíme ze složky download do složky iTunes. Je to otázka momentu. Poté připojíme iPhone k iTunes a opět na sdílení souborů, kliknout na Documents a zde ze objeví vpravo v okně zájmový film - soubor. Ten označíme a dáme dole v pravo Uložit. A je to. :) Film je v PC. Nejde soubor přetáhnout na plochu. Musíte ho označit a poté dát uložit. 
 
 
Další možnosti jak na soubory?
 

     Existuje ještě další možnost pro přenos a práce se soubory. A to je hardwareová možnost od firmy SanDisk. Jedná se o SanDisk iXpand Flash Drive USB zařízení mající dva konektory. 1x USB do PC a 1x lightning. Funguje jako klasické usb úložiště. Ke správné funkci musíte do iPhonu nainstalovat aplikaci Ixpand Drive. Ta zajišťuje správný chod na iPhone. Na PC není potřeba žádných instalací, protože zde vše funguje tak, jak známe. Takže v praxi vložíte Ixpand do PC, nahrajete na něj např. filmy, fotky a poté připojíte do iPhone a spustíte aplikaci Ixpand Drive. A woala ihned máte přístup k videím a fotkám a k veškerému obsahu na svém iPhone. Pro někoho to může být velká záchrana, jen je potřeba si připravit nemalé peníze. Základní verze 32 GB stojí dnes (30.12:2018) 899,- Kč a nejdražší verze s 256 GB stojí 2999,- Kč. 

 

 

     Doufám, že tento návod najde své uživatele :) .  Kamil.