Jak jsem si začal s Apple

25.10.2020 12:16

Jak jsem si začal s Apple 

 

Se svým prvním iPhone telefonem jsem se setkal v roce 2008 a byl jím iPhone 3G. Byl jsem nadšený a myslím, že po právu. V té době byly na trhu hlavně hloupé telefony tipu “tatranka” s různými přidanými funkcemi, jako byla funkce vytáčení hlasem a pod.. Také se prodávali telefony s operačním systémem Windows Mobile , BackBerry a nebo telefony s Palm OS. Ale upřímně - Apple představil telefon, který byl jako z říše snů. Telefon přinesl ovládání pomocí Gest na displeji s kouzelnou grafikou systému do té doby nevídanou. A právě proto jsem si iPhone 3G, i za velmi významné finanční dotaci - podpory operátora, koupil. 

 

iPhone 3G jsem nadšeně s JailBreakem používal 4 roky - byl to pro mě velmi oblíbený stroj. Ale jak šel čas, začal významně zasahovat do trhu i systém Android od Google. A začal jablečné telefony nejen dohánět, ale i v mnoha ohledech překonávat. Mezitím ceny za nové iPhone skokově rostly a tak jsem se rozhodl upustit od jablečného mobilu a šel do konkurence od Androidu na dlouhý čas . A v tomto čase jsem měl hodně telefonů s Androidem. 

 

Tuto androidí story jsem přerušil až v roce 2018, kdy Apple vydal telefon iPhone XR. Konečně tu byl iPhone, který má inovativní design, vetší displej, ale s tím i váhu a rozměry, ale konečně nemá ono tlačítko pod displejem . Výborně! iPhone XR byl můj. Jablečný systém se od dob iPhone 3G o dost a významně posunul, takže jsem již neměl potřebu JailBreaku a podobných zásahů do systému telefonu. Učaroval mě systém telefonu, který se ani po roce všemožných instalací a odinstalací programů a her vůbec nesekal a nezaškobrtnul - prostě a jednoduše vše fungovalo. Nemusel jsem čistit paměť RAM jako na Androidu. Když přišla nová aktualizace systému, telefon reagoval stále stejně dobře, leckdy i lépe, rychleji. A tady jsem si začal uvědomovat rozdíl mezi Androidem a jablečným systémem. U jablka se o nic nemusíte starat , on prostě a jednoduše sám od sebe funguje. A nejen to,  iPhone XR byl vybaven na svou dobu nejlepším procesorem, takže po této stránce nebyl nikdy žádný problém. A také měl parádní fotoaparát - sice “jednoočko”, ale foťák mě učaroval. Přišla doba fotomobilní. Už jsem nemusel tahat na výlety zrcadlovku Nikon D5100 se všemi objektivy, ani jsem nemusel mít sebou nějaký kompakt. Prostě na to rodinné “cvakání” fotek neskutečně dobře stačil iPhone XR ! A také uměl softwarově udělat bokeh (rozmazané pozadí) u portrétních fotografií. Bohužel to uměl jen u lidí. Ale na to se dalo také vyzrát. (Viz. https://kejmln.webnode.cz/news/iphone-xr-jako-foto-mobil-proc-ne/).

 

Apple mě přesvědčil o svých kvalitách. A když v roce 2019 přišel iPhone 11 se svým duálním foťákem, hádejte co … . Prodal jsem své XR a koupil nový iPhone 11 - opět za významné podpory operátora, jenž mi dal slevu na telefon 5 tis. Kč. No a to se vyplatí . iPhone 11 měl o generaci lepší CPU, větší RAM a hlavně měl již dvě čočky fotoaparátu s neskutečným režimem nočního focení. Noční focení mě doslova posadilo na pr …ehm zadnici! Z ruky vám telefon dovolí expoziční čas max. 10 vteřin. V případě, že telefon opřete o něco, nebo dáte do stativu - nesmíte ho držet v ruce, protože telefon to pozná, tak vám iPhone 11 dovolí fotit s 30 vteřinovou expozicí a můžete tak fotit např. noční oblohu (viz.: www.youtube.com/watch?v=C2Lq7ZnZgwU ). Začal jsem si neustále “hrát” a fotil, co se dalo - hlavně v noci . Noční režim mě hodně uchvátil a vznikaly tak pozoruhodné fotky jak noční oblohy, tak nočního města , budov , lidí … . S iPhone 11 jsem byl nad míru spokojen. Vycházel z XR, takže velikost a váha byly totožné a pro mě již známé. Displej měl také Liquid Retina (LCD) . 

 

Nyní vyšel nový iPhone 12 . No … bez mučení - iPhone 11 jsem prodal a koupil iPhone 12 . Opět jsem nadšený. Konstrukce telefonu je jiná - vrátila se k osvědčenému hranatému tvaru telefonu. Tím pádem se telefon zmenšil , snížila se i váha telefonu a iPhone 12 dostal do vínku výborný OLED displej se stejnou uhlopříčkou, jako předchozí modely XR a 11. Kvůli tvaru a hmotnosti se mi telefon drží v ruce o dost lépe, než XR a 11 - ty byly takové zaoblené a těžší. Hranatá konstrukce u iPhone 12 se prostě lépe v ruce drží. iPhone 12 má opět o generaci lepší CPU, foťák má dvě čočky, přičemž noční režim nyní funguje u obou dvou čoček  (u iPhone 11 je noční režim omezen jen na širokoúhlý fotoaparát - na jednu čočku foťáku). Noční režim dokonce u iPhone 12 funguje i na přední, tedy selfí kameře. Parádní ! 

 

A jak noční režim vůbec funguje ? Když je zapojen noční režim, kamery v iPhone analyzují dostupné množství světla a iPhone vybere počet snímků potřebných k vytvoření vhodného obrázku. Fotoaparát poté pořizuje řadu snímků po stanovenou dobu, například jednu, tři, pět vteřin nebo v některých situacích i 30 vteřin. Snímky jsou pořizovány při různých expozicích, některé s delší expozicí a jiné s kratší expozicí, podobné tomu, co se děje, když iPhone vytvoří obraz HDR. Díky tomu může iPhone vytáhnout ty nejlepší části scény a zdůraznit, co je důležité. Při používání nočního režimu budete muset fotoaparát držet v klidu - ten vám umožní max. 10 vteřinovou expozici z ruky. Optická stabilizace obrazu je nepostradatelná při fotografování a snižuje otřesy a tím pádem rozmazanost snímku. Po stanoveném čase analyzuje čip CPU v iPhonu každou pořízenou fotografii, zarovná je s ohledem na pohyb, vyhodí - smaže příliš rozmazané obrázky a poté spojí všechny nejostřejší  obrázky v jeden konečný, výsledný obrázek - fotku. Je to proces náročný na výpočetní výkon CPU a proto Apple dává do svých jablečných telefonů to nejlepší. Na noční fotku v nočním režimu tak nečekáte vůbec. Jen čekáte při expozici scény v závislosti na čase . Poté iPhone okamžitě ukáže danou fotku. Je to výborná technologie a je s ní paráda pracovat a používat ji. 

 

Je vidět posun u každého nového vydání iPhone. Jsem zvědavý, s čím Apple přijde za rok s dalším novým iPhone 13 ? To uvidíme. Každopádně dnes jsem na tom tak, že dobrovolně přejít na jiný typ telefonu - značku, než je ten od Applu nemůžu a neudělám to. Jablečné stroje mají své nesporné výhody jako je jejich ekosystém a úhel pohledu, chcete li, filosofie jejich produktů, než má konkurence. A tím souvisí i můj přechod z Win na Mac OS koupí MacBook Air. Nikdy jsem před tím nepracoval na MacOS systému. Vždy, celý život a všude jen windows . Po týdnu používání Mac OS systému, frčícím na MacBook Airu, jsem si položil otázku, jak jsem jenom mohl fungovat na windows ??? S trochou nadsázky - Jak jsem mohl žít bez Applu ??? Prostě a jednoduše to vše dohromady parádně, bezkonkurenčně funguje, nic vás při práci nebrzdí, žádná modrá smrt na win, žádné dlouhosáhlé aktualizace, shánění dobrého antiviráku, defragmentaci disku, mazání registrů a další …. . Ne, to na Applu není ! Zkrátka Apple je sestrojen pro uživatele tak, aby je co nejmíň otravoval a vměšoval se jim do jejich práce a života neustálím něčím … co známe z win a android . A ano, nechci dělat reklamu firmě Apple, ale já si nemůžu pomoci. Prostě jablečné království je bezva. 

 

Od doby iPhone XR jsem nemusel nosit u sebe jiné fotografické zařízení (doma se mi ve skříni válel Nikon D5100 s objektivy ) prostě to, co jsem si chtěl vyfotit, jsem vyfotil svým fotomobilem (viz.: https://kejmln.webnode.cz/news/sibik-bude-ucit-fotit-mobilem-/). Nechci svým článkem vzbuzovat dojem, že zrcadlovky nepotřebujeme, protože máme fotomobily. To je vcelku pitomost. Ale na druhou stranu jsou tu fotomobily a jde s nimi pěkně fotit. Záleží pak na vás, co chcete a jak chcete tvořit, na čem chcete tvořit své fotky. Dnes je doba fotomobilová a bude ještě zajímavější než v předchozích letech (viz.: https://kejmln.webnode.cz/news/jak-si-vedou-fotomobily/). Proto všem, kteří chtějí mít u sebe několik dobrých zařízení v jednom (skvělý telefon se skvělým  systémem a foťákem) doporučuji kvalitní fotomobil, jakým bezesporu je iPhone 11, 11 PRO, 12, 12 PRO ! Např. ceny iPhone 11 jsou dnes jinde, než byly v den jeho vydání. Takže podstatně finančně dostupnější. 

 

Přidávám ještě info o fotoaparátech iPhone:

 

Sestavení foťáku Apple iPhone 12:

  • Širokoúhlý objektiv: 12 Mpx, clona f/1.6, ohnisko 26 mm, OIS
  • Ultra širokoúhlý objektiv: 12 Mpx, clona f/2.4, ohnisko 13 mm, 120° úhel záběru
  • Funkce: Smart HDR 3, Noční režim, Portrétní režim, Deep Fusion, 4K video při 60 FPS (30 FPS v HDR Dolby Vision), zvukový zoom, stereo nahrávání, noční časosběr, Slow-mo videa v 1080p při 120fps 
  • Selfie kamerka: 12 Mpx, clona f/2.2, Smart HDR 3, noční režim, Deep fusion pro selfie, video 4K video při 60 fps, selfie video v Dolby Vision 4K a 30 fps

Apple iPhone 12 Pro přidává navíc:​

  • Teleobjektiv: 12 Mpx, clona f/2.0, ohnisko 52 mm, 2× optický zoom, OIS
  • Funkce navíc: nový formát Apple ProRAW, 4K video při 60 fps v Dolby Vision, noční portrét, přesnější a rychlejší ostření v noci, měření výšky osob LiDARem, přesnější rozšířenou realitu

Sestavení foťáku Apple iPhone 11 Pro:

  • Širokoúhlý objektiv: 12 Mpx, clona f/1.8, ohnisko 26 mm, OIS
  • Ultra širokoúhlý objektiv: 12 Mpx, clona f/2.4, ohnisko 13 mm, 120° úhel záběru
  • Teleobjektiv: 12 Mpx, clona f/2.0, ohnisko 52 mm, 2× optický zoom, OIS
  • Funkce: Smart HDR 2, Noční režim, Portrétní režim, Deep Fusion, 4K video při 60 fps, zvukový zoom, stereo nahrávání
  • Selfie kamerka: 12 Mpx, clona f/2.2, Smart HDR 2,  video 4K video při 60 fps, Slow-mo videa v 1080p při 120fps 

 

Všem přeji dobré světlo a hlavně, v době koronaviru, pevné zdraví ! 

 

Kamil.