Rychlá uživatelská recenze iPhone 13 Pro

15.10.2021 17:56

Rychlá uživatelská recenze iPhone 13 Pro 

 

 

Dnešní doba fotomobilová je na hony vzdálená tomu, co bylo např. v roce 2015, kdy jsem ve svém článku zvažoval,  jaký fotomobil je nejlepší. Což je ale k dnešnímu stavu už vážně úsměvné (https://kejmln.webnode.cz/news/foceni-mobilem/). Vývoj technologií a fotomobilů za posledních 6 let neskutečně poskočil. V předchozím článku (kejmln.webnode.cz/news/jak-jsem-si-zacal-s-apple/)  jsem popisoval , jak jsem se dostal k Apple produktům a také to, že jsem si pořídil iPhone 12.  Nyní, když vyšla novinka v podobě iPhone 13 / 13 Pro, jsem nemohl jinak… Takže jaký div, že jsem prodal svůj iPhone 12 a poprvé jsem přešel na řadu „Pro“. A to konkrétně „iPhone 13 Pro 128 Gb“. Ještě , že jsem si mobil předobjednal a dopředu zaplatil. I tak mobil přišel až po 4 týdnech čekání. Konečně mohu napsat svou uživatelskou recenzi z běžného používání a focení s iPhone 13 Pro. 

 

Konstrukce telefonu a použité materiály jsou špičkové. Mírně se zvedla váha i velikost oproti iPhone 12 Pro. Také se mírně změnila pozice tlačítek telefonu a reproduktoru. Zmenšil se tzv. Notch displeje. Displej dostal název  Super Retina XDR displej s ProMotion a  nyní podporuje snímkovou frekvenci od 10 Hz do 120 Hz zobrazování. Lze ale nastavit stálou frekvenci 60 Hz (Nastavení - Zpřístupnění - Pohyb - Omezit snímkovou frekvenci). Maximální jas (typický) je 1000 nitů; v HDR je 1200 nitů.  Rámeček telefonu je lesklá ocel, záda telefonu matné sklo. Na zádech telefonu dominuje opravdu velký blok 3 čoček fotomodulu. Ty jsou výrazně větší a vystouplejší, než v předchozích modelech. Takže starší pouzdra z iPhone 12 Pro nesedí. Telefon má samozřejmě ještě blesk a také, což je vážně super, LiDAR skener sloužící nejen k lepší hloubce ostrosti při focení. 

 

Telefon běží, jak jinak, než na iOS, konkrétně na iOS 15. K plynulému a velmi rychlému chodu celého prostředí slouží nový A15 Bionic s novým 6jádrovým CPU se 2 výkonnostními jádry a 4 úspornými jádry, dále s novým 5jádrové GPU a s novým 16jádrovým Neural Engine. K tomu sekunduje 6 Gb paměti RAM. Kapacita úložného prostoru je od 128 Gb do 1 Tera  - Tera ??? Tak to už je mazec - to nemám dohromady ani na všech discích svých notebooků :D . V Antutu Benchmarku telefon dosahuje 840000 bodů. V porovnání se Samsungem Galaxy S21 Ultra, který má „jen“ 750000 budů, Apple vede. Apple v poslední době svými  CPU čipy válcuje konkurenci. Ať v počítačích svým čipem M1, tak i A15 v mobilech. 

 

A teď k foťákům. Jak jsem již zmiňoval, iPhone 13 Pro má soustavu 3 čoček foťáků. Jedná se o profesionální 12MP fotosoustavu -  fotoaparát s teleobjektivem, širokoúhlý fotoaparát a ultraširokoúhlý fotoaparát. Teleobjektiv má clonu ƒ/2,8, Širokoúhlý má  clonu ƒ/1,5 a  Ultraširokoúhlý má  clonu ƒ/1,8 Dále má  120° zorné pole, 3× přiblížení optickým zoomem, 2× oddálení optickým zoomem, 6× rozsah optického zoomu. A 15× digitální zoom. Portréty v nočním režimu díky LiDAR skeneru. Za zmínku stojí uvést noční režim, nové Smart HDR4, makro fotografie, fotografické styly a v neposlední řadě Apple ProRAW.  S videem si také užijete, díky filmařskému režimu nahrávání videí s malou hloubkou ostrosti (v rozlišení 1080p při 30 fps). 

 

S telefonem iPhone 13 Pro je radost pracovat a používat. Jeho bleskurychlé reakce s perfektním displejem a foťáky jsou vážně parádní. S porovnáním s iPhone 12, který jsem používal rok, je iPhone 13 Pro pořádným skokem vpřed. Někdo říká, že nemá cenu kupovat iPhone 13, když máš iPhone 12 nebo dokonce iPhone 11. Osobně si myslím, že to není až tak pravda .  iPhone Xr a 11 mají pouze LCD displej. Kdežto iPhone 12 a výš má již OLED displej  - a to je vážně změna a rozdíl k lepšímu. Takže z iPhone Xr a 11 na iPhone 12 a 13 rozhodně stojí za to upgradovat už jen právě kvůli tomu displeji. Rozdíl je vážně viditelný, jak v podání barev, tak i v jasu a také v rozlišení displeje. A jestliže rádi fotíte a záleží vám na kvalitě fotek , je upgrade na 13 jasnou volbou, protože u iPhone 13 došlo opět k posunu k lepšímu a to zejména v optické stabilizaci obrazu s posuvem snímače, Smart HDR4 a fotografickými profily. Celkově iPhone 13 lépe fotí, než loňský model 12. U iPhone 13 Pro není o čem mluvit - ten je prostě bomba a topovka. Jak říká sám Apple  - iPhone 13 Pro je nejlepší iPhone všech dob :D . 

 

Ještě něco málo k LiDAR skeneru. LiDAR je zkratka pro Detection Light and Ranging. Skener se používá ke stanovení vzdálenosti světla mezi dvěma objekty. Měří čas, který světelný zdroj potřebuje k dosažení objektu a odrazu. Vysílá několik pulzů neviditelných laserů zeleného spektra a měří jejich dobu odrazu. Nejedná se o novou technologii jako takovou. NASA jej používá pro vesmírné mise. Apple jej však dokázal implementovat do svých iPhone 13 Pro (LiDAR je i v iP 12 Pro a iPad Pro). V poslední době se tato technologie používá k vytváření 3D map okolí. A to je vážně super věc. Např. za pomocí aplikace „3d Scanner App“ můžete naskenovat místnosti, objekty, prostě cokoliv. A poté se v této naskakované 3D mapě můžete pohybovat a prohlížet. 

 

iPhone 13 Pro mě prostě neskutečně baví a přináší spoustu novinek oproti starším iPhone. Hodně mě baví foťák a jeho zoom, noční režim, makro fotografie, LiDAR skener, zvuk reproduktorů je neskutečný. Prostě iPhone 13 Pro na mě měl velký WAU efekt! :D A to jsem měl iPhone 12… Je to vážně pecka a velký posun vpřed. Takže za mě iPhone 13 Pro velmi, ale velmi doporučuji. A nebojte se přechodu ze staršího iPhone na řadu 13. Vždy tam je změna k lepšímu. V případě iPhone 13 Pro je to úplně mazec. 

 

 

Kamil

Ukázka zoomu iPhone 13 Pro - fotky byly zmenšeny na 50% své původní velikosti, jinak bez úpav: 

 

0.5x

 

1x

3x

15x

 

Fotky jsou jen na ukázku zoomu. Vzhledem k 50% zmenšení šla dolu i kvalita fotek. 

 

Ukázka 3D mapy pokoje nasmímaného pomocí LiDAR a plikace 3d scanner App: